"Munan Mittaaminen"

Kuva: quizony.com

Tavoitteellisen voimaharjoittelun myötä polun varrelle tulee ennemmin tai myöhemmin eteen kysymys: Kuinka vahva olen? Olenko tarpeeksi vahva? Automaattisesti alamme vertailemaan itseämme muihin ja muiden voimatasoihin. Toisin sanoen ”alamme mittamaan munaa”. Ja kyllä, naisetkin voi mitata ”munaa”. Tämä ei välttämättä ole viisasta, saatika inspiroivaa.

Elämme ajassa missä kaikki informaatio on käsillä 24/7. Sosiaalisen median paineen alla vertaamme itseämme koko ajan ympärillä oleviin ihmisiin. Vielä pahempi on kun vertaat itseäsi alan huippuihin ja masennut omasta suorituksestasi sen takia. Näet You Tubessa miten Dmitry Klokov tempasee 200kg ja vertaat omaa tasoa siihen, tai seuraat vierestä miten Basement Beastit ja muut kisakoneet repivät kovia rautoja.

Me ollaan kaikki ihmisiä. Ihmisen luontoon kuuluu oman arvon kyseenalaistaminen ajoittain. Jotkut vertaavat arvoaan rahalla ja materialla, toiset suorituksilla, toiset saavutuksilla, toiset jollain muulla. Itse syyllistyn samaan toistuvasti. Se ei tietenkään ole tuomittavaa. Se vaan on osa luontoamme. Jos vertailu on osa geeniperimäämme, sitä ei kannata yrittää kieltää. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen mihin itseäämme vertaamme.

Se mikä minua on auttanut on itseni vertaaminen Voima standardeihin. Erilaisia standardeita ja laskureita löytyy netistä jotka kertovat sinulle kuinka vahva olet eri urheilija tasoihin verrattuna. Ne on laskettu 1RM mukaan tietyistä maksimivoimaa testaavista liikkeistä kehonpainoon suhteutettuna. Itse käytän strstd.com laskuria. Se antaa minulle arvion olenko untrained-novice-intermediate- advanced vai elite streangth athlete tasolla voimallisesti. Tällä hetkellä seilaan jossain intermediate- advanced strength athlete välimaastossa. Tavoitteeni on luonnollisesti päästä advanced athlete kategoriaan jokaisessa nostossa.

Laskurin avulla pystyn seuraamaan omaa kehittymistäni urheilijana. Muitakin sivustoja ja taulukoita löytyy kyseiseistä aihetta koskien. Voit valita minkä vaan mutta kannattaa tietenkin seurata yhtä millä voit samalla seurata kehitystäsi jotta et vertaile eri standardeja ja sekoita itseäsi sillä tavalla.

Vaikkakin seuraava merkkipaalu olisi kymmenien kilojen päässä, ei kannata keskittyä siihen. Keskity vaan ja ainoastaan käsissä olevaan treeniin. Pidä huoli että pyrit parempaan suoritukseen joka kerta. Jaa päätavoitteesi pienempiin tavoitteisiin kuten yksi sarja tai jopa yksi toisto. Mikäli kehitys painojen suhteen jämähtää, älä lannistu. Keskity välillä vaikka täydelliseen suoritustekniikkaan submaksimaalisilla painoilla. Vähennä painoja kunnes pystyt tekemään suorituksen täydellisesti ja jauha liikettä jonkin aikaa. Viime kesänä jouduin itse pudottamaan intensiteettiä 5kk:si alipalautumisen (ylirasitus) takia. Kertaakaan en snatchissä tehnyt yli 50% 1RM:stä. Jauhoin ja jauhoin vaan liikettä tangolla ja kevyillä painoilla. Tulos oli yllättävä sillä snatch 1 RM nousi 10kg edellisestä, kun ensimmäisen kerran kokeilin raskaampaa rautaa.

Voimastandardit antavat minulle suhteellisen käsityksen siitä kuinka vahva olen voimaurheilijana. CrossFit:ssa voima on keskeisessä roolissa. Voiman kehittyminen antaa siis minulle käsityksen siitä millä tasolla olen voimallisesti standardeihin nähden, eikä alan huippuihin nähden. Kokeile itse. Se auttaa sinua luomaan voimallisia tavoitteita ja välitavoitteita.  Pienin askelin eteenpäin.