Basement Yoga on täällä!

Palautuminen on olennainen osa harjoittelua. Olemmekin asiaa jo sivunneet muutaman otteeseen, mutta kerrataanpa vielä kerran. Kun kuntoa haluaa kohottaa, kroppaa on säännöllisin väliajoin rasitettava. Mikäli rasitusta toistaa liian tiuhaan tahtiin, kunto heikkenee. Jos taas rasituksen jälkeen antaa kropan palautua hyvin rasituksen aiheuttamasta kuormituksesta, tapahtuu ns superkompensaatio jolloin kunto kohenee. Palautumien siis tarkoittaa fyysisen valmiustason palautumista ennen rasitusta olevalle tasolle. Superkompensaatio tarkoittaa valmiustason kohoamista yli sen tason.

Kuva: myithlete.com

Kehon hermosto jakautuu somaattiseen tahdonalaiseen hermostoon ja autonomiseen tahdosta riippumattomaan hermostoon. Jälkimmäinen, säätelee sileiden lihassyiden, sydänlihaksen ja rauhasten toimintaa. Autonominen hermosto voidaan jakaa sympaattiseen- ja parasympaattiseen hermostoon. Sympaattinen nostattaa valmiustasoa ja säätelee ns ”fight or flight” tilaa. Parasympaattinen taas rentouttaa meidät ”rest and digest” tilaan. Kyky vaihdella tilojen välillä ovat olleet tärkeitä elonjäämisen kannalta. Keho tarvitsee molempia sopivassa määrin. Sympaattisen hermoston merkitys elonjäämisen kannalta on hieman muuttunut ajan saatossa. Enään ei tarvitse päivittäin varautua karhun hyökkäykselle. Sympaattisen hermoston aktiivisuus rakentuu lähinnä työn ja muun elämän tuomasta stressitekijöistä. Oli stressin laukaisija sitten raivoava karhu tai deadlinen takia raivoava pomo, keho reagoi stressiin fysiologisesti samalla tavalla.

Kun kehoa rasitetaan, sympaattinen hermosto aktivoituu. Sympaattisen hermoston aktivoimista tarvitsemme kun intensiteettiä pitää nostaa uudelle tasolle. Treenin jälkeen on taas päästävä parasympaattiseen tilaan mahdollisimman nopeasti jotta palautuminen voi alkaa. Mikäli sympaattinen hermosto on liian pitkään aktiivisena, palautumista ei pääse tapahtumaan ja suorituskyky lähtee laskuun. Näin käy tyypillisesti jos treenaa kovaa ja muutenkin elää stressaavaa elämää.

Kehon voi joko antaa palautua ajallaan tekemättä mitään tai auttaa sitä palautumaan tarkkaan mietityllä rasituksella. Mitä nopeammin saat kehon rentoutumaan, sen nopeammin se palautuu superkompensaatiota varten. Aktiivinen palautuminen on tehokkaampaa kun totaali lepo ja siitä syystä neuvomme urheilijotamme tehostamaan palautumistaan kevyen liikunnan avulla. Helpottaakseen keskushermoston kuormitusta useat urheiluvalmennuksen kärkinimet suosittelevat ”Flexion- based stretching”, joka on hieman hienostuneempi käsite joogalle.

 

Basement Yoga ohjaaja Rosa Rantanen @rosamandayogi. Kuva: Wilhelm Ohman.

Olemme pitkän aikaa suunnitelleet että miten voimme auttaa teitä pääsemään entistä paremmin parasympaattisen hermoston vaikutuspiirin alaisuuteen ja sitä kautta tasapainoittaa kuormitusta. Siksi perustimme Basement Yogan. Basement Yoga on suunniteltu juuri teitä varten, jotta saisitte entistä enemmän irti palauttavista päivistä. Rentouttavan tunnin aikana keho ja mieli lepää. Basement Yogan avulla viikon aikana lihaksiin kertyneet kuonat saadaan liikkeelle ja mieli saa tarvittavan vastapainon kovalle treenille.

Basement Yoga ohjaaja Julia Hackzell @juliaflows. Kuva: Wilhelm Ohman.

Ohjaajina toimivat kokeneet Yoga ammattilaiset Rosa Rantanen (Töölö) ja Julia Hackzell (Kurvi) jotka saattavat teidät parasympaattisen hermoston alaisuuteen. Näin varmistat sen että akut ovat ladattuna seuraavaan treeniin!