Suolan lisääminen juomaveteen- järkevää vai ei?

Törmäsin tuossa jokikn aika sitten somebattleen jossa @laakari.anni paheksui @martiinaaitolehtiofficial :n kirjoituksia ns sitruunagatessa. Useat myöskin paheksuivat suositusta suolan lisäämisestä veden joukkoon. Kaikkien onneksi, Basement blogi pistää spekuloinneille pisteen ja tarjoaa teille nyt absoluuttisen totuuden: veteen voi,  ja jopa  joissain tilanteissa on suotavaa lisätä suolaa.

Ilmeisesti suosituksen kritisoijat halusivat viestittää, että suomalaiset syövät riittävästi suolaa ja näin ollen on vastuutonta ohjeistaa ihmisiä lisäämään suolansaantia.

Well, it depends. Oikeassahan ne ovat siinä, ettei voida kaikille vetää yhtenäistä linjaa ja sanoa että ”lisätkää suolaa juomaveteen”. Tässä on kuitenkin poikkeuksia kuten pitkäkestoiset urheilusuoritukset tai urheileminen lämpimissä olosuhteissa.

Urheilijalla hyvä nestetasapaino tukee suoritusta. Hikoillessa kehosta poistuu nestettä ja sen seurauksena myös natriumia eli suolaa. Hikoillessa nestettä poistuu myös verestä ja veritilavuus pienenee. Veri siis muuttuu sakeammaksi .Tämän seurauksena sydän joutuu tekemään entistä enemmän töitä jotta kudokset saavat verta. Jopa 1% painonlasku, nestevajeesta johtuen, nostaa sydämen sykettä 3 lyöntiä/min.

Mikäli urheilusuoritus on pitkä (yli1,5h) tai olosuhteet ovat poikkeuksellisen lämpimät niin nesteen menetys on suurempaa. Kun korjaat nestevajetta, myös virtsan eritys lisääntyy ja elimistöstä poistuu nesteen lisäksi suoloja. Näin ollen nestetasapainon palautumisen kannalta on erityisen tärkeää, että palautumisvalmiste sisältää jonkin verran myös suolaa (natriumia).

Tämähän ei tarkoita että voit nauttia suolaa mielinmäärin. Jos seuraava liikuntasuoritus on vasta 24h päästä, sopiva nestetasapaino saavutetaan todennäköisesti normaalin syömisen ja juomisen seurauksena. Mikäli palautumisella taas on kiire, esim urheilukisoissa, voi juomaan lisätä suolaa. Juomasta ja ruuasta saatavan natriumin yhteismäärä tulee olla 1–1,5 g suolaa juotua litraa kohden.

Jos helteen takia tavallista suurempi nestevaje pääsee yllättämään, voi nesteytystä tehostaa lisäämällä jopa 3-4g suolaa litrassa nestettä. Tämä tosin vaan lyhytaikaisesti eikä missään nimessä tätä määrää enempää suolaa. Tämä ohje siis ainoastaan jos palautumisella on kiire.

Mitä opimme tästä? Mustavalkoista ohjetta ei ole. Liiallinen suolan käyttö hyvin todennäköisesti lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Mikäli et harrasta hikoiluttavaa liikuntaa yli 1,5h tai liiku poikkeuksellisen kuumissa olosuhteissa, todennäköisesti saat tarvittavan määrän natriumia ruuasta. Tällöin ei tarvitse lisätä suolaa juomaveteen. Kuumissa olosuhteissa tai pitkäkestoisten suoritusten välillä voi tosin hetkellisesti lisätä suolojen nauttimista palautumisen tehostamiseksi.

”Eikö sitten suola ole epäterveellistä?” Well, it depends. Määrä tekee myrkyn, ei aine.

Lähde: https://terveurheilija.fi/urheilijan-ravitsemus/nesteensaanti/