Älä Mokaa Kenkävalinnoissa

Älä Mokaa Kenkävalinnoissa

Kenkävalintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Kengät ei missään nimessä ole prioriteettilistalla ykkösenä CrossFit tai muussa punttiharrastuksessa, mutta muutama juttu on hyvä tietää tehdessään kenkävalintaansa.

Painonnostokenkiä kannattaa käyttää nostaessa raskaita painoja. Ideahan on saada kroppa toimimaan mahdollisimman hyvin optimaalisten asentojen kautta. Painonnostokenkien avulla on helpompi päästä voimaa tuottavaan asentoon, eteenkin kyykkyyn menoa vaativissa liikkeissä. Kenkien pohjat ovat kiilamaiset, eli kantapään alla on hieman koroketta. Koron myötä jalkaterän asento muuttuu ja on helpompi viedä polvia eteenpäin ja täten päästä pystympään kyykkyasentoon kuitenkien säilyttäen painon kantapäillä. Massan keskipiste jakautuu kutakuinkin juuri kantapään päälle ja täten haluamme myös pitää ulkoisen taakan mahd lähellä kantapäätä. Tyypillisesti nostoasento hajoaa kun painopiste kaatuu eteenpäin varpaille. Tällöin emme saa tuotettua voimaa optimaalisesti. Kenkien pohjat ovat myös jäykät jotka soveltuvat hyvin raskaisiin nostoihin.

Nike MetCon. Kuva: nikeblog.com

Painonnostokenkä soveltuu oikeastaan kaikkiin muihin nostoihin paitsi maastavetoon. Pohjan muoto vääristää asentoa maastavedossa. Painonnostokenkä ei myöskään ole paras vaihtoehto juostessa tai hyppiessä. Siksi on hyvä olla myös olemassa yleiskenkä. Yleiskengiksi salille suosittelen matala- ja tasapohjaista vaimentamatonta kenkää. CrossFit piireissä suurimman suosion ovat saavuttaneet Reebok Nano, Nike MetCon ja Inov8:in eri mallit. Miksi juuri nämä merkit ovat saavuttaneet suuren suosion lienee hyvä markkinointi ja se tosiasia että ko kenkämallit ovat suunniteltu juuri nimenomaan lajia ja sen tarpeita varten. Jos haluat uida vastavirtaan ja boikotoit suuria kenkävalmistajia suosittelen hankkimaan esim Converset tai vastaavat tasapohjaiset kopiot. Conversen Chuck Taylorit ovat palvelleet “meathead” yhteisöä jo melkeen vuosisadan, joten ne on todettu toimivaksi vaihtoehdoiksi. Myös New Balancen Minimus on mielenkiintoinen ja hyvä vaihtoehto.

Conversen Chuck Taylorit sopivat hyvin punttejen kolisteluun. Kuva: Adweek.com

Tutustuessani ensimmäistä kertaa CrossFit maailmaan 2010, muodissa olivat Vibram Five Fingers paljasjalkakengät. Ne hauskan näköset missä on varpaat. Tottakai minullakin piti olla sellaset. Treenasin ja juoksin niillä, mikä ei osoittautunut minulle hyväksi vaihtoehdoksi. Otan tosin täyden vastuun niiden käyttövirheistä, enkä syytä kenkiä muutaman vuoden kestäneestä penikkaoireilusta. Ehkä olisi pitänyt kuunnella asiantuntijoita ja luottaa siihen että ne pitää ikäänkuin ajaa sisään pikkuhiljaa jotta jalka tottuu niiden käyttöön. Minä en sitten tehnyt niin. En siis tuomitse kenkiä missään nimessä, mutta en myöskään suosittele niitä koska niihin totuttautuminen saattaa viedä aikaa.

Tärkeintä yleiskenkävalintaa tehdessä on hyvä valita kenkä jonka pohja on ohut. Miksi? Siksi että ohuemmalla pohjalla olevalla kengällä on helpompi johtaa voimaa suoraan alustaan, mikä vaikuttaa nostoosi. Paksummalla pohjalla varustetulla kengällä voima ikään kuin vuotaa kantapäiden alta koska alusta on pehmeä.

CrossFit soveltuvilla kengillä pitää myös olla mukava juosta lyhyitä matkoja. Maratoniin soveltuvaa kenkää ei tarvitse valita, mutta mielellään kengät jolla voit mukavasti juosta 400-800m vetoja, jotka ovat tyypillisiä Basementin Wodeissa.

Harrasteassasi jääkiekkoa et myöskään valitse jalkoihisi kaunoluistimia, vaan valitset jääkiekkoon soveltuvammat luistimet vaikkakin kaunoluistimilla tietääkseni voi myös pelata jääkiekkoa. Punttejen kolisteluun liittyvät kenkävalinnat kuitenkin monesti tehdään “Nämä juoksukengät kelpaa ihan yhtä hyvin” periaatteella.

Tee kenkävalintasi harrastuksiisi sopivaksi. Satsaus ei ole kuitenkaan älyttömän suuri. Mm Fitnesstukusta löydät useita eri malleja joista valita.

Shopping Cart