Basement ravintokoulu osa 4: What about lisäravinteet?

Lisäravinteet jakavat mielipiteitä. Jotkut ovat sitä mieltä että kotiruualla pärjää hyvin, kun taas toiset väittävät että ilman lisäravinteita ei pärjää ollenkaan. Vilkaistaan hieman mikä on basementin mielipide eli absoluuttinen totuus.

Lisäravinteet ovat sanansa mukaisesti LISÄravinteita. Sikälimikäli olet jo lukenut Basementin ravintokoulut osat 1-3 ja seurannut annettuja ohjeita, voit alkaa miettimään millä tavalla täydentäisit ruokavaliotasi jotta lopputulos on paras mahdollinen. Tärkeää tässä on kuitenkin ensin saada perusasiat kuntoon ennenkuin siirrytään hifistelemään yhtään millään taikajauheilla.

Kalaöljy on yksi “perus” ravintolisä mitä suosittelen kaikille iästä, sukupuolesta, aktiivisuudesta ja seksuaalisista mieltymyksistä riippumatta. Kalaöljyllä on monta positiivista vaikutusta elimistössä. Mm aivot tarvitsevat omaga 3 rasvahappoja toimiakseen optimaalisesti. Omega 3 rasvahapot myös vähentävät harjoituksen tuottamaa tulehdusreaktiota, tehostavat rasvanpolttoa sekä vähentävät haitallisen stressihormonin eritystä. Mikäli et syö kalaa 3-4krt viikossa ja sitä kautta saa tarvittavaa määrää omega 3 rasvahappoja, suosittelen lisämään kalaöljyn ravintoympyrääsi.

D-vitamiini on toinen mitä suosittelen kaikille. Lyhyesti sanottuna KAIKKIEN suomessa asuvien pitäisi syödä lisää d- vitamiinia. Me saamme pääasiallisesti d vitamiinia auringosta, joten kaikki varmaan ymmärtää sen olevan meilläpäin hieman ongelmallista. Lisäksi auringonsäteet tulisi osua paljaalle iholle jotta me sitä saisimme. Tämäkin on meillä ongelma koska 11kk vuodesta kuljemme vaatteissa jotka peittävät kaiken muun paitsi naaman. Viralliset suositukset neuvovat nauttimaan d vitamiinia melko vähän. D vitamiinia tulisi ainakin nauttia 50-100 mikrogrammaa/päivä. Kyllä, kaikkien täälläpäin asuvien tulisi nauttia d vitamiinia normaaliravinnon lisäksi. D vitamiini on elintärkeä kovaa harjoittelevalle. Pelkästään se että d vitamiini parantaa vastustuskykyä merkittävästi on hyvä syy. Tämän lisäksi d vitamiini näyttää vaikuttavan myös rasvan palamiseen ja testosteronin tuotantoon kehossa, jotka molemmat vaikuttavat positiivisesti suoritukseen. Tässä hieman lisää faktaa d vitamiinista.

Palautusjuomaa suosittelen niille jotka tarvitsevat sitä. No mistä tietää tarvitsevansa sitä? Nyrkkisääntönä pidän että mikäli et pääse suoraan salilta valmiiksi katettuun pöytään, niin tarvitset sitä. Palutumisjuomia on montaa erilaista. Varmaan yhtä monta kun valmistajiakin. Tutkimuksia on montaa erilaista mutta kiistatonta on se että tarvitset energiaa heti treenin jälkeen jotta elimistösi ei rupeaisi syömään lihasta energiaksi. Palautusjuomia on hiilihydraatillisia ja hiilihydraattomia. Palautusjuomassa pitää kuitenkin olla proteiinia. Mikäli tarkoituksena on pudottaa painoa voit valita esim Evolutionin hiilihydraatittoman Phase 2 palkkarin. Tämä tietenkin mikäli olet suuntaamassa ateriapöytään heti treenejen jälkeen. Mikäli ei ole suunnitelmissa syödä mitään seuraavaan tuntiin- kahteen treenin jälkeen, niin suosittelen hiilihydraatillista vaihtoehtoa kuten Evolution Phase 3 tai vastaava. Samaa tuotetta suosittelen jos tavoite on suorituskyvyn parantaminen ja lihasmassan lisääminen eikä niinkään painon pudottaminen.

Milloin proteiinilisä? Samat lait pätee tässäkin. Mikäli et saa tarpeeksi proteiinia ruuasta, voit ruveta harkitsemaan proteiinilisän käyttöä. Naudan jauhelihassa proteiinia on n 20g/100g. Saman määrän proteiinia voit huomattavasti helpommin saada proteiinijauheesta. Lisäksi jauheliha on tietenkin vähän kalliimpaa joten proteiinilisän käyttö voi myös olla taloudelliselta kantilta järkevää. Itse teen joka ilta saman smoothien johon kuuluu marjoja, banaania, kaurahiutaleita ja vaniljaproteiinijauhetta. Kyseinen iltapala on aika helppo tehdä ja helppo tapa nauttia n 450 kcal lisää energiaa mikä yleensä siinä vaiheessa päivää vielä uupuu.

Yllämainittujen lisäksi itse käytän Pure Pharman M3 mineraalituotetta mikä sisältää magnesiumia ja sinkkiä. Magnesiumista olen havainnut selkeää hyötyä palautumiseen. Lisäksi magnesium parantaa unenlaatua. Magnesium- sinkki yhdistelmällä on myös havaittu olevan positiivinen vaikutus testosteronin tuotantoon joka tapahtuu pääosin yön aikana.

Lisäravinnemaailma on viidakko minne on helppo eksyä. On superfood marjoja jotka parantavat kaiken. On proteiini valmisteita mitkä lupailevat yliluonnollista lihaskasvua before- after tyyliin. Purkkeja ja purnukoita on vaikka mihin lähtöön. Lisäravinteissa kannattaa kuitenkin pitää mielessä se että ne on tarkoitettu nimensä mukaan ruuan lisäksi. Mikäli syöt hyvin ja tarpeeksi, et tarvitse lisäravinteita. Monesti lisäravinteet kuten palautusjuoma kuitenkin helpottaa tarvittavan energiamäärän nauttimista, koska ruokaa monesti joutuu syömään aika paljon saadaakseen tarpeeksi energiaa. Itse syön n 2900-3500kcal treenipäivänä ja voin kertoa että se on aikamoinen määrä ruokaa jos aion syödä pelkkää kanaa, riisia ja kasviksia. Palkkarilla saan nopeasti 300kcal alas suoraan treenin jälkeen. Lisäravinteista saattaa olla apua, mikäli sinulla muuten asiat ruokailun suhteen on kunnossa. Jos taas syöt liian vähän ja väärin on täysin samantekevää minkälaisia superfoodeja työnnät pirtelöösi ja minkä verran omega 3 kapseleita nautit aamusin.

Mikäli ravintoasiat kiinnostaa niin suosittelen vahvasti Lääkäri Vilho Aholan ravintoseminaaria Basement Töölössä 10.9.2016 klo 14-16. Ilmoittautuminen linkistä.

Shopping Cart