Pätkäpaasto- painonhallinnan taikapilleri?

Kesä ja rantakelit. Nyt jos koskaan on se aika vuodesta jolloin ihmiset haluavat näyttää hyvältä vähissä vaatteissa. Saavuttaakseen tämän, on monesti tehtävä muutoksia myös ruokavalioon. Pätkäpaasto on saanut paljon palstatilaa viime vuosina ja se vaikuttaakin olevan monelle hyvä tapa päästä eroon liikakiloista. Otetaanpa pieni katsaus tähän aiheeseen.

Kun ylimääräisestä painosta halutaan päästä eroon, kehon energiatasapainon on oltava negatiivinen. Mikäli syöt enemmän kuin kulutat, paino nousee. Jos taas syöt vähemmän kun mitä kulutuksesi on, paino laskee. Tästä ihmisfysiologiaan perustuvasta kaavasta emme pääse yli emmekä ympäri.

Pätkäpaaston perusidea on viettää tietyn aikaa päivästä tai viikosta paastotilassa. Kyseisestä menetelmästä on useita versioita, joista suosituimmat on 16:8 tai 2:5. 16:8 paastossa vuorokaudesta vietetään 16h paastotilassa ja syödään päivän ateriat 8h aikaikkunassa. 2:5 paastossa viikosta paastotaan 2 päivää viikosta ja syödään normaalisti 5 päivää. Näiden versioiden lisäksi on useita muitakin, mutta perusajatus on kaikissa viettää tietyn aikaa paastossa jonka jälkeen syödään normaalisti.

Mikäli valitset ensimmäisen 16:8 variaation, jätät aamupalan väliin ja päivän ensimmäinen ateria on lounas. Lounaan jälkeen syöt päivän loput ateriat ennen klo 20 illalla. Klo 20 ja seuraavan päivän klo 12 välillä paastoat. Alkuun tämä saattaa tuntua vaikealta, mutta paaston aikaiseen nälän tunteeseen tottuu ja paino alkaa vähitellen putoamaan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita että paaston jälkeen vois syödä mitä huvittaa. Pizza ja jäde sisältää suuremman määrän energiaa ruuan painoon nähden, kun esim riisi ja kana. Ja mikäli kulutuksesi on 2000kcal/pvä, mutta energian saanti on 2500kcal/pvä painosi tulee nousemaan vaikka vietätkin tietyn ajan päivästä paastossa.

Monesti kun pyrimme joko pudottamaan tai nostamaan elonpainoa, keskitymme liikaa menetelmiin joilla tavoite saavutetaan ja unohdetaan fysiologiset perussäännöt. Olemme taipuvaisia hakemaan “taikapilleriä” joka ratkaisee kaikki ongelmamme mahdollisimman vähällä vaivalla. Monet kirjoitukset aiheeseen liittyen mainostavat erilaisia menetelmiä joilla päästä haluttuun lopputulokseen, mutta unohtavat mainita että kaikki menetelmät toimivat mikäli perusasiat ovat kunnossa. Pätkäpaastoa mainostetaan ihmeitä tekevänä “rasvaaineenvaihduntaa tehostavana” menetelmänä. Totuus on kuitenkin otsikoita yksinkertaisempi. Pätkäpaasto on taktiikka jonka avulla voit vähentää päivän energian saantia.

Erilaisia väitteitä paaston hyödyllisyydestä on esitetty ja osa niistä saattaakin pitää paikkansa. Totuus kuitenkin on se, että painon pudottaminen vaati energiavajeen valitsit sitten minkä menetelmän tahansa. Tämänhetkinen tutkimusnäyttö puhuu sen puolesta, että kaikki menetelmät toimivat yhtä hyvin painonpudotukseen, mikäli energian- ja proteiinin määrä on menetelmissä sama. Mikäli proteiinin määrä ylläpidetään riittävillä tasoilla ja energianmäärä pysyy hieman (n -20%) alle kulutuksen, on hyvin todennäköistä että pääset liikakiloista eroon ja minimoit lihaskadon valitsit sitten minkä menetelmän tahansa.

Mihin sitten pätkäpaaston suosio ja kiistattomat tulokset perustuvat? Pätkäpaasto näyttää kuitenkin olevan toimiva menetelmä päästä liikakiloista eroon. Ongelma useimmalla jotka kamppailevat ylipainon kanssa ei ole tiedon puute, siitä miten painoa voi pudottaa. Ongelma yleensä on elintapojen muutoksen puolella, jotta painonpudotus onnistuu. Näin ollen voisi väittää, että ongelma on ennemminkin käytöspsykologinen kun tiedon puute. Juuri tähän pätkäpaasto saattaa monelle tarjota ratkaisun. Mikäli totuttaudut olemaan paastotilassa tietyn aikaa päivästä, päivittäinen energiansaanti vähenee automaattisesti ja näin ollen paino putoaa. Pätkäpaasto myös helpottaa monella elämää, lisäten energisyyttä paastotilan aikana ja säästäen aikaa koska ei tarvitse valmistaa ruokaa yhtä usein.

Itse olen kokeillut pätkäpaastoa ja paino kyllä putosi. Koin ennemminkin ongelmaksi syödä tarpeeksi aktiivisuustasooni nähden ja välillä energian saanti jäi vähäiseksi.  Voin lämpimästi suositella kyseistä menetelmää, mutta suosittelen runsaasti treenaavien olemaan tarkkoja ettei energiamäärä jää liian niukalle.

Mikäli olet kokeillut useampia menetelmiä, mutta mikään ei tunnu toimivan, niin suosittelen hakeutumaan ammattilaisen kuten Annukan ravintovalmennukseen. Yksin ei kannata taistella, mikäli helpottavaa apua on saatavilla.