Saako viikonloppuisin herkutella?

Normaaliin ihmiselämään kuuluu herkuttelu ja hedonismi säännöllisin väliajoin. Elämän kuuluu olla nautinnollista eikä liian rajoittavaa. Yksi herkkuttelupäivä viikossa ei voi kaataa koko pyramidia, vai voiko? Tätä kysymystä ainakin itse mietin usein viikonloppuisin keksinmuruset rinnuksilla.

Vastaus tähän, kuten ei moneen muuhunkaan kysymykseen, ei ole ihan mustavalkoinen. Jos tähtäät suomenmestaruuteen bikini fitneksessä tai kehonrakennuksessa ja olet 6 viikon päässä kilpailuista, herkuttelu ei välttämättä sovi suunnitelmaan. Jos taas huomenna olet osallistumassa CrossFit kisoihin, herkuttelu voi joissain määrin olla ihan paikallaan, jopa suotavaakin jotta energiavarastot saadaan täyteen.

Entä sitten normaali, työssäkäyvä, 3-4 krt viikossa harjoitteleva ihminen? Saavatko hekin herkutella? No tottakai saa, mutta ennen kuin tilaat pizzan, käyt hakee suklaalevyn ja 1,5l coka colaa, on hyvä tiedostaa mitä nämä kaikki tekevät ja miten ne vaikittavat kokonaisuuteen.

MyFitnesspalin mukaan tilaamani Pizza Diavolo Romana lähipizzeriasta sisältää 978kcal energiaa. Rakastamani pähkinä- rusina suklaalevy sisältää 1060kcal. Tähän päälle kun nykäsen päivän mittaan tuon 1,5l cokiksen, niin energiavarastot täyttyvät vielä 630kcal. Olettaen että syön normaalin aamupalan puuroa marjoilla, banaanilla ja raejuustolla, jonka energiamäärä on n 500kcal ja lisäksi normaalin lounaan jonka yhteenlaskettu energiamäärä on n 650kcal. Illalla, pienen ”herkutteluni” jälkeen päivän energiansaanti on 3818kcal yhden päivän aikana.

Jos tähän laskee vielä perjantain afterworkit jolloin nautin 2 lasia shampanjaa, niin.. You get the point.

”No, mutta eihän toi nyt haittaa! Sehän oli vain pieni lauantai illan irtiotto! Ja Afterworkit vaan kuuluu asiaan meillä.” Niinhän se saattaa ollakin. Katsastetaanpa tätä kuitenkin hieman pidempiaikaisena trendinä. Jos keskimääräinen energiankulutukseni on n 2700kcal/päivä, viikkokulutus on tällöin 18 900 kcal. Yllämainitussa esimerkissä, olettaen että olen orjallisesti pysynyt ravintopläänissäni kuusi päivää viikossa ja viattomasti hieman “irrotellut” yhtenä päivänä, viikottainen energiansaanti nousee 20 018 kcal:n.

Jos tämä energianmäärä jaetaan 7 päivälle, energiansaantini onkin 2859kcal/päivä. Eli 160kcal enemmän kun mitä päivässä kulutan. MyFitnesspalin mukaan tämä johtaa n 150g painonnousuun viikossa. 600g nousuun kuukaudessa ja 7,2kg nousuun vuodessa.

Jos kulutuksesi on 2000kcal niin luonnollisesti yllämainittu määrä energiaa nostaa sinun päivittäisen energian saannin hieman korkeammaksi.

Eikö sitten saa enään herkutella? Saa. Se kuuluu osittain elämään. Mutta jos painosi nousee, sanotaan 4kg vuodessa, ja peiliin katsoessa on selvää, että nousu ei tule lihasmassan muodossa, voi olla syytä hieman säätää ruokavaliotaan. 4kg vuodessa on 12kg kolmessa vuodessa ja se saattaa jo muodostua ongelmaksi.

Jos on peiliin katsoessa vielä on epäselvää missä muodossa painoa on kertynyt, kannattaa käydä varmistamassa se Annukan kehonkoostumusmittauksessa.

Mikä sitten on tarinan opetus? Sen sijaan että tuijotat yksittäisiä aterioita tai päiviä, huomioi kokonaisuus. Jos haluat jonain päivänä herkutella yllämainitun menun mukaan, on ehkä syytä syödä hieman kevyemmin edeltävänä päivänä tai koko viikon aikana. Tämähän ei missään nimessä ole optimaalista palautumisesi tai terveytesi kannalta, mutta jos irtiotto on sinulle tärkeää ja haluat siitä pitää kiinni, sinun pitää ehkä hieman tinkiä palautumisesta viikolla. Elämä on valintoja.

Shopping Cart