Vyö vai ei?

Kysymys mikä toistuu usein on tukivyön käytöstä. Kannattaako sitä käyttää? Eikö kannattaisi olla käyttämättä jotta tukilihakset vahvistuisi? Vyön käyttöön liittyy paljon myyttejä ja väärinymmärryksiä ja sen takia tätä asiaa on hyvä käsitellä.

Yksi voimailun apuvälineistä on tukivyö. Sitä käytetään painonnostossa, voimanostossa sekä muussa voimailussa. Nykyään myös lisääntyvässä määrin CrossFit urheilijoilla näkee erilaisia vöitä. Tukivöitä on monenlaisia. Niitä on kapeampia, leveämpiä, pehmeempiä ja kovempia. Toiset tukevat hieman enemmän, toiset antavat vähän enemmän vapautta liikkua.

Ensinäkin, tukivyö ei mitenkään ehkäise vammoja. Tukivyö on suunniteltu tukemaan keskivartaloa, mutta ilman omaa tukea keskivartalosta tukivyö ei toimi. Tukivyö ei itsessään tue keskivartaloa hirveesti. Tukivyön tarkoitus on antaa keskivartalon lihaksille vastus jota vasten painautua jotta ne tukisivat keskivartaloa paremmin. Vatsalihaksia on helpompi jännittää vyötä vasten.

Voimanostovyö on kauttaaltaan leveä. Kuva gorillasports.fi
Painonnostovyö on edestä hieman kapeampi joka lisää liikkuvuuta ala-asennossa. Kuva: gorillasports.fi

Tässä vaiheessa on syytä puhua muutama sana intra abdominaalisesta lihaspaineesta. Voimantuoton perusta on keskivartalossa. Jotta me voimme tuottaa voimaa raajoilla, keskivartalon on oltava tiukka. Paine joka tuotetaan keskivartaloon johtuu raajojen lihaksiin. Mikäli painetta ei ole keskivartalossa, on oikeastaan samantekevää miten vahvat lihakset raajoissa on mikäli perusta eli keskivartalo “falskaa”. Vatsa on ikäänkuin se painekattila mistä se voima tuotetaan.

Keskivartalon jännittäminen tapahtuu kolmessa osassa:

1. Puristetaan pakarat yhteen
2. Puristetaan kylkiluita kohti varpaita
3. Täytetään keuhkot täyteen ilmalla ja jännitetään vatsalihakset kyljistä ulospäin

Vyö antaa vastuksen siis vatsalihaksille jotta tunnet kun saat “korsetin” tiukennettua. Vyön avulla saat myös lisää painettaa “kattilaan”.

Itse olen ruvennut käyttämään vyötä viime aikoina. Argumenttini aiemmin oli juurikin “mielummin opin käyttämään omia tukilihaksia kun tukeudun vyöhön”. Itseasiassa ilman vyötä tehdyt nostot ovat erittäin tehokkaita keskivartalon lihasten harjoitteluun. Itse en vieläkään käytä vyötä ennenkuin lähestyn suorituskykyni rajoja. Kyykyissä ja maastavedossa käytän vyötä, pressissä en. Nyrkkisääntönä itse pidän n 80% painot. Kun ylitän 80% omasta 1RM käytän vyötä. MetCon:eissa en käytä, mutta en myöskään löydä järkevää perustelua sille miksi en käyttäisi. Minun kohdallani kyse on varmaan tottumuksesta.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan vyötä. Opettele tiukentamaan keskivartalo sen avulla, mutta myöskin ilman sitä. Kokeile molempia ja päätä itse. Pieneksi muistutukseksi meillä on 4 vyötä salilla, joten suosittelen ostamaan oman mikäli tykästyt siihen. CrossFit Basement Shopista saat Rehbandin hyvän ja monikäyttöisen vyön vaativaan harjoitteluun. Kokeilkaa ja tunnustelkaa ja tehkää itse päätös joka sopii teille!

Basement Shopista saatava Rehband Back Support- vyö
Shopping Cart