Jaa, että miten syödä puhtaasti?

 

Kaikkialla puhutaan siitä että pitää syödä ravitsevaa ja puhdasta ruokaa, mutta harva selittää sen tarkemmin mitä puhdas ruoka suomen kielellä tarkoittaa. Onneksi on olemassa CrossFit Basement joka selvittää teille tämän asian!

Kuten kaikki tässä vaiheessa varmaan jo tietää, ruuan pitäisi koostua proteiinin lähteestä, hiilihydraatin lähteestä ja rasvan lähteestä. Nämä ovat makroravinteita, eli se mistä ravinneluokista päivän energiansaanti koostuu. Yksilölliset erot vaikuttavat ruuan määrään, mutta yllämainitut luokat pitäisi löytyä lautaselta ja mielellään mahdollisimman puhtaassa muodossa.

Täydellisessä maailmassa heräät aamulla ja lähdet kalaan kalastamaan itse proteiininlähteesi puhtaista vesistä. Kalavesissäsi ei liikuta moottoriveneillä eikä sinne dumpata epäpuhtauksia kuten kemiallisia yhdisteitä tai muita myrkkyjä. Kalastat itse valimistetulla puisella ongella tai itse kudotuilla verkoilla. Mikäli kalavesiä ei ole lähistöllä haet riistasi lähimetsästä itse valmistetulla jousella. Kun saalis on on pyydystetty, raahaat sen kotiin ja alat kaivamaan hiilihydraatin lähdettäsi.

Kuva: visitemporia.com

Täydellisessä maailmassa perunat ja kasvikset kasvavat takapihallasi. Kaivat ne puhtaasta maasta ja peset ne puhtaalla vedellä omasta kaivostasi. Kun hiilihydraatin lähteet on kaivettu ylös ja ne ovat puhtaita alat etsimään rasvan lähdettäsi.

 

Kuva: 123.com

 

Täydellisessä maailmassa olet poiminut pähkinät suoraan luonnosta ja vielä mahdollsimman läheltä. Nyt sinulla on mahdollisimman puhtaat ainekset käytössäsi jolla voit valmistaa täydellisen puhtaan ruuan, ilman lisäaineita ja myrkkyjä.

Valitettavasti me emme elä täydellisessä maailmassa, ainakaan puhtaan ruuan suhteen, joten joudut tekemään jonkin verran kompromisseja ainakin jos aiot tehdä muutakin kun keskittyä ravintoosi. Kompromissinä joudut varmasti hakemaan ruokasi lähikaupasta. Ehkä joudut ostamaan kalan tai lihan saadaksesi proteiinia. Saman kompromissin joudut kenties tekemään perunan ja pähkinöiden suhteen. Valitettavaa tässä on se että ruoka ei ole enää täydellisen puhdasta kuten yllä kuvatussa skenaariossa, mutta oikeilla valinnoilla olet melko lähellä optimaalisen puhdasta ravintoa.

Puhdas ruoka, tarkoittaa mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa. Toisin sanoin, mitä vähemmän ruokaa on ihmisen tai koneiden toimesta käsitelty sen parempi. Kun ruoka on mahdollisimman lähellä alkuperäistä muotoaan, sen vähemmän sitä on käsitelty. Mitä enemmän ruokaa on käsitelty, sen enemmän epäpuhtauksia siitä löytyy. Epäpuhtaudet ovat yleensä kemiallisia jotka parantavat ruuan säilyvyyttä tai bakteereja joita päätyy ruokaan sen kuljetusvaiheessa tai sen alkuperästä johtuen. Näin ollen mitä kauempaa ruoka tulee sen todennäköisempää on että siihen siirtyy epäpuhtauksia. Jos valittavana siis on esim tuore porkkana lähitilalta tai valmiiksi viipaloitu pakasteporkkana tehtaalta, voimme väittää että pakasteporkkana on pidemmälle prosessoitu ja täten todennäköisesti sisältää enemmän epäpuhtauksia.

Jokainen joutuu itse tekemään päätöksensä kuinka suuria kompromissejä suostuu tekemään. Itse pyrin suosimaan mahdollisimman läheltä hankittua ruokaa. Suosin hiilihydraatin lähteenä riisiä sen ravintorikkauden takia, mutta valitettavasti en ole löytänyt ihan läheisillä pelloilla viljeltyä riisiä joten kompromissinä joudun valitsemaan ulkomaalaisen riisin. Myös lihan ja kalan suhteen joudun tekemään kompromissin. En metsästä enkä kalasta ajan puutteen takia joten joudun ostamaan proteiinin lähteeni paketissa. Välillä kyllä ostan kalan suoraan torilta paikallisen kalastajan kalastamana, mutta lähestulkoon poikkeuksetta joudun tekemään kompromissin ja ostamaan kalani lähikaupan kylmäaltaasta pakattuna muovipakkaukseen. Saman kompromissin teen lihan suhteen. Vihannekset ja juurekset ostan kaupan hevi osastolta. Rasvaksi valitsen pullotetun oliiviöljyn, pussitetun pähkinän tai paketissa olevan voin. Avokaado on rasvanlähteistä on lähimpänä alkuperäistä muotoaan, joten se ainakin menee “puhtaan” ruuan kategoriaan.

Kuva: palmvalleycf.com

 

Mikä on tarinan moraali? Nyt ainakin tiedät mikä on puhdas ruoka. Kuten sanottu, maailma jossa elämme ei ole täydellinen ruuan suhteen joten joudut tekemään kompromissejä jotka sopivat sinun elämäntilanteeseen. Valitse siis MAHDOLLISIMMAN puhdasta ruokaa. Nämä ruuat ovat mahdollisimman luonnollisessa muodossa ja niiden alkuperä on lähellä. Suosi mahdollisimman vähän prosessoitua, eli mahdollsimman vähän ainakin kemiallisesti käsiteltyä ruokaa. Yleensä jo se että olet kiinnostunut siitä mitä suuhusi laitat ohjaa sinut oikeille raiteille. Joten käytä valinnoissasi harkintaa.

“If it doesn’t swim, run or fly, or it isnt´t green and grow in the ground, don’t eat it.” – Charles Poliquin

Mikäli meidän jutut kuullostaa järkevälle, niin käykää tsekkaamassa täältä miten pääset mukaan!

Shopping Cart