Miten parantaa 5000m soutua?

Myös tänä kesänä keskitytään 5000m soudun parantamiseen. Tässä pieni katsaus siihen minkä strategian me olemme valinneet soutuajan parantamiseen.

5000m soutu on brutaali testi. Se pakottaa suorittajan syvälle epämukavuusalueelle ja vielä suhteellisen pitkäksi ajaksi. Matka suoritetaan aikaa vastaan, eli tavoitteena on soutaa mahdollisimman nopeasti. Fyysisen kunnon lisäksi testi mittaa sekä soudun taloudellisuutta että järkevästi suunniteltua vauhditusta.

Koska testi mittaa kuntoa, soudun taloudellisuutta ja vauhditusta olisi tyhmää keskittyä parantamaan vaan yhtä ominaisuutta. 5000m on suhteellisen pitkä vauhdittaa, joten on järkevämpi seurata omaa 500m vauhtia minkä koneen näyttö ilmoittaa. Tässäkin testissä, kuten monessa muussa, on järkevää ylläpitää tasainen vauhti alusta loppuun. Mikäli pystyt soutamaan tasaisesti -5s edellisestä keskimääräisestä 500m vauhdista, tulet parantamaan aikaasi n 50 sek joka on jo merkittävä parannus.

Moni jää kuitenkin liikaa keskittymään soutuintensiteetin nostamiseen. Intensiteetin nostohan on kyseessä jos yritetään päästä sama matka kovempaa, mutta on syytä miettiä miten tämän voisi saavuttaa vaivattomammin? Meidän lähestymistavan mukaan tämä saavutetaan helpoiten parantamalla soututekniikkaa ensin lyhyemmillä matkoilla. Tarpeeksi lyhyissä jotta voi ylläpitää halutun vauhdin taloudellisella suoritustekniikalla. Tämän jälkeen voi lähteä pidentämään intervalleja, niin kauan kun suoritustekniikka ja haluttu vauhti pysyy.

Käyttämäämme ohjelmointia kutsutaan skill based conditioning:si. Me tiedämme että parantamalla taitoa, suoritus paranee. Tämä poikkeaa hieman perinteisestä kestävyysharjoittelumallista jossa uskotaan että kunto kasvaa lisäämällä volyymiä eli tässä tapauksessa soutamalla enemmän metrejä. Siinähän ei ole mitään väärää, kunto kyllä kasvaa lisäämällä volyymiä. Mutta mitä jos tähtäsimme hieman pidemmälle? Kuntokäyrä kun ei ikuisesti nouse. Käyrän nousu myös loivenee mitä kovemmassa kunnossa olet. Meidän mallin mukaan suoritus paranee muuttamalla soututekniikkaa taloudellisemmaksi ja harjoittelemalla uuden tekniikan ylläpitoa ensin lyhyillä vedoilla. Kun tekniikka on halussa voidaan keskittyä uuteen vauhtiin ja kun on saanut tuntuman vauhtiin voidaan lähteä lisäämään matkaa.

Taloudellisuus saavutetaan minimoimalla energiankulutus ja maksimoimalla voimantuotto suhteutettuna edessä olevaan suoritukseen. Tällä tavoin saavutat kovemman vauhdin käyttämällä vähemmän energiaa hukkaan. Seuraavassa soutuprogressiossa, muista pitää yllämainitut asiat mielessä.

Shopping Cart