Näin vahvistat alaselkää

Kipeytyykö alaselkä? Tuntuuko siltä että pitää venytellä alaselkää toistuvasti? Syy saattaa olla hyvin yksinkertainen- heikko alaselkä.

Alaselän kiputiloihin syitä voi olla monia. Mikäli kipu pitkittyy tai siihen liittyy säteilyä, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Yksi syy saattaa kuitenkin olla alaselän lihasten vähäinen käyttö ja sitä kautta heikkeneminen.

Alaselän lihasten voima vaikuttaa myös merkittävästi voimantuottoon kyykyissä ja maastavedoissa. Alaselkä on olennainen lenkki takaketjussa ja kuten kaikki tietää- ketju on yhtä vahva kun sen heikoin lenkki. Jos heikoin lenkki on alaselkä, asento monesti vääristyy joka vaikuttaa olennaisesti voimantuottoon ja saattaa lisätä loukkaantumisen riskiä.

Asennon pysymiseen vaikuttaa merkittävästi selän ojentajalihas- erector spinae. Mikäli selän ojentajalihas on vahva, asentosi pysyy parempana koko noston ajan. Selän ojentajalihaksen voima vaikuttaa asentoon eteenkin kyykyn pohjassa ja maastavedon alkuvedossa. Jos selän ojentajalihas on heikko hartiat kaatuvat eteenpäin, jolloin vipuvarsi muuttuu ja voimantuotto heikkenee. Sama mekanismi voi johtaa selkärangan pyöristymiseen ja sen kauttaa loukkaantumisriskiin.

On siis tärkeä harjoitella moninivelliikkeitä kuten kyykkyjä ja maastavetoja, mutta on myös ymmärrettävä mitkä lihakset niihin vaikuttaa. Kun ymmärtää liikkeeseen vaikuttavan anatomian, voi valita itselleen sopivia apuliikkeitä vahvistamaan juuri niitä lihaksia vahvemmaksi jotta tulos on entistä suorituskykyisempi kokonaisuus.

Tässä yksi hyvä liike vahvistamaan alaselkää.

 

Shopping Cart