Resilienssi- sitä tarvitaan NYT!

Olen oppinut uuden sanan! Itseasiassa opin sen jo muutama vuosi sitten kun Harri Gustafsberg sanaa rupesi viljelemään. En kuitenkaan ihan tarkkaan tiennyt mitä sana tarkoittaa. Silloin kuvasin sanaa paksunahkaisuudella. Sitä se kait vieläkin tarkoitaa, mutta olen hieman syventänyt ymmärrystäni sanan merkityksestä.

Resilienssi tarkoittaa psyykkistä palautumiskykyä. Eli kykyä selvitä ja sopeutua vastoinkäymisten esiin tullessa. Toisilla resilienssiä on luontaisesti enemmän, toisilla vähemmän. Ei huolta, tätä ominaisuutta voi vieläkin harjoittaa vaikka sinulle ei olisi resilienssiä lapiokaupalla jaettu syntyessäsi.

Basementeesit harjoittaa resilienssiä Hell Wod:ssa muutama vuosi sitten.

Resilienssin vastakohta on hauraus tai helposti särkyvä. Tässä yhteydessä tämä tarkoittaa, että otat itseesi kaikesta mitä ympärilläsi tapahtuuu tai loukkaannut muiden sanomisista tai tekemisistä helposti. Olet suomeksi sanottuna herkkä.

Tämäkin, kuten moni muu asia, on asenteesta kiinni. Asenne vaikuttaa miten suhtaudut ympärillä tapahtuvaan. Asetutko sorretun rooliin vai osaatko ottaa kyseiset asiat voimaannuttavina. Minua häiritsee muodissa olevan uhriutumisen kulttuuri. Ongelmia monesti suurennellaan saadakseen huomiota. Silloin kun oikeita ongelmia ei ole, mennään valittamaan miten raskasta oma elämä on, kun joku kiilasi pikaruokalan jonossa ja sitten jonkun mutkan kautta kytketään tämä yhteiskunnan polttaviin puheenaiheisiin, kuten maailman epätasa- arvoon. Tämä on uhriutumista, sorretun rooliin astumista, ja kaukana siitä asenteesta mitä peräänkuulutan.

En tiedä olenko syntynyt ominaisuudella, vai onko se opittua, mutta niin kauan kun muistan, olen yrittänyt nähdä asioiden positiiviset puolet. Pyrin näkemään aina lasin olevan puoliksi täynnä. Kaikissa vastoinkäymisissä on kasvun mahdollisuus. Ihan kaikissa.Esimerkiksi käsissä oleva tilanne ei ole otollisin aika olla kuntosaliyrittäjä, mutta toisaalta tämä aika pakottaa muuntautumaan. Se mikä ei tapa, niin se vahvistaa.

NYT, maailmassa on oikeasti ongelma. Maailmanlaajuinen ongelma. Se, miten tästä selvitään, on asenteella. Jos jäät tuijottamaan ongelmaa, jäät jalkoihin. Jos sen sijaan keskityt ongelman ratkaisuun, tulet selviytymään. Jos mietit tarkkaan, niin tätähän me päivittäin harjoitellaan salilla. Ongelmana silloin on päästä kova treeni läpi, joka tulee tuntumaan epämukavalta. Ratkaisu on edetä yksi toisto kerrallaan ja puskea synkän kohdan läpi. Tämä oppi kannattaa viedä käytäntöön myös salin ulkopuolella. Esimerkiksi nyt.

Mikäli luet tätä, on todennäköistä, että olet jo selvinnyt monesta koettelemuksesta elämäsi aikana. Tulet myös selviämään tästä koettelemuksesta, kuten aiemmistakin, päivä kerrallaan. Et ole särkyvää lasia, vaan olet muuntautumiskykyinen ja resilientti. Käsien nahat välillä repeytyy, mutta ne paranee. Kestät kyllä nämäkin iskut.

Tälläisena aikana on muistettava, että me emme voi tehdä mitään muuta, kun pysyä kotona nopeuttaaksemme tilanteen normaalisoitumista. On vaan kyettävä pysymään paikoillaan. Tämä kuitenkin avaa portit monelle asioille, kuten vaikka voimistelutaitojen kehittämiselle tai muiden tekemeättömien asioiden hoidolle. Monella esimerkiksi ruokavalio kärsii arjen kiireiden takia, nyt luulis niitä kiireitä olevan vähemmän ja näin ollen enemmän aikaa myös ruokavalioon keskittymiselle. Sinä olet vastuussa siitä, miten käytät aikasi.

Elämässä tulee vastoinkäymisiä. Asiat eivät silloin mene optimaalisesti. Ota tästä ajasta kaikki irti ja pidä huoli siitä, että kun salin ovet aukeavat, olet tikkarissa.

 

 

 

 

 

Shopping Cart