Laihduttaminen- yksinkertaista, mutta ei helppoa

Mikäli kesän aikana vyötärölle kertyi muutama sentti vararavintoa, ja haluat siitä eroon, niin ole huoleti- niistä eroon pääseminen on hyvin yksinkertaista. Kulutat vaan enemmän kun syöt, niin paino tippuu. Hyvin yksinkertaista matematiikkaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että se olisi helppoa. Toisinsanoin yksinkertaista, mutta ei helppoa. Tähän meillä onneksi on ratkaisu.

”Kaikkihan tuon yllämainitun tietää! Sehän opittiin jo koulussa.” Kyllä, suurin osa ihmisistä tietää teoriassa miten painoa kertyy ja miten sen saa pois. Energiatasapianon kaava ei ole mitään ydinfysiikkaa. Kerrataan nyt kuitenkin vielä:

Eli jos energian saanti ylittää energian kulutuksen, paino nousee. Vastaavasti jos energian saanti on alle kulutuksen, paino laskee. Yksinkertaista, eikö?

Kaiken lisäksi, googlettamalla ”laihduttaminen”, ”rasvan polttaminen”, ”kiristäminen” tai ”painon pudotus” löydät taatusti riittävästi opiskeltavaa pidemmäksikin aikaa. Takaan että löydät sieltä kaikki ja vähän lisää mitä ikinä tarviit tietääksesi mitä pitää syödä jotta pääset tavoitteeseen.

Miksi sitten ihmiset lihoavat? Miksi suomessa on 2,5 MILJOONAA ylipainoista aikuista? Noh, vaikka laihduttaminen on yksinkertaista, se ei ole helppoa.

Monesti kun ajatellaan ruokavaliota ja sen muuttamista, niin mietitään mitä pitää ja mitä ei pidä syödä. Mietitään viimeisintä ihmeitä aikaansaavaa ravintolisää tai uusinta trendidiettiä. ”Olisiko tämä vihdoin se?”. Sen jälkeen kokeillaan, pudotaan kärryiltä ja palataan samaan vanhaan jonka jälkeen sama sykli toistuu. Se mihin sen sijaan harvoin keskitytään, on ongelman juureen eli ihmisen mieleen.

Tavat ohjaavat meidän valintoja. Näin ollen meidän on pystyttävä muokkaamaan tapoja ja tottumuksia jos halutaan saada muutoksia aikaiseksi. Joo, pitäähän sitä motivaatiotakin olla, mutta vanha viisaus kertoo että motivaatio saa sinut alkuun, tavat pitää sut matkassa. Osaava ravintovalmentaja keskittyy enemmän tapoihin ja ruokailutottumuksiin kun siihen mitä sinun tulee syödä saavuttaaksesi tavoitteet.

Valmentajan tehtävä ei ole vaan kertoa sinulle mitä pitää tehdä. Valmentajan tehtävä on analysoida ja keskustella sinun kanssa siitä, mitä juuri sinä sillä hetkellä tarvitset ja mitä olet valmis tekemään. Tämän jälkeen valmentajan tehtävä on antaa sinulle työkaluja millä voit työstää prosessia itsenäisesti jotta voit saavuttaa haluamasi.

Toki, me voidaan keskustella makroravinne jakaumista tai ketoaineiden mittaamisesta ja ties mistä hifistelystä, mikäli ollaan sillä tasolla. Harva kuitenkaan on sillä tasolla, vaan yleensä korjattavaa löytyy jo ihan perus ruokailutottumuksista. On turha keskustella muscle upejen syklittämisestä mikäli ensimmäistä leuanvetoa ei ole vielä saavutettu.

Kuten kaikessa, samat tulokset voit saavuttaa itsenäisestikin erehdysten ja onnistumisten kautta. Yleensä on kuitenkin järkevämpää konsultoida jotakin, joka on asiaan perehtynyt ja kenties tietää jo valmiiksi ne yleisimmät kömmähdykset ja virheet mitä matkan varrella eteen tulee ja osaa neuvoa miten niihin varautua.

Yksinkertaista ja huomattavasti helpompaa jos osaat kysyä neuvoa oikealta henkilöltä.

Shopping Cart