Harjoittelun jaksoittaminen

Jos joltain on vielä jäänyt epäselväksi: Treeni kannattaa jaksottaa!!! Kilpaurheilijat tekevät näin, miksi emme mekin?

Tämä nyt ei sinänsä ole mikään uutinen, mutta on hyvä että tämä asia käydään läpi muistutukseksi. Meillä CrossFit Basementissä tavoitteena on tehdä tavallisista ihmisistä poikkeuksellisen kovakuntoisia yksilöitä. Näkökantamme on että tähän ei pääse ”kuntoilemalla” silloin tällöin. Pitää olla hyvin laadittu suunnitelma ja tarpeeksi itsekuria pysyä suunnitelmassa.

Jos luotamme liikuntatieteillisiin tutkimuksiin kilpaurheilusta, harjoituskausi kannattaa jakaa osiin missä painotetaan eri fyysisiä ominaisuuksia. Peruskuntokaudella treenataan nimensä mukaisesti peruskuntoa jotta fyysinen valmius kovaan harjoitteluun olisi riittävällä tasolla. Kilpailuun valmistavalla kaudella pyritään hiomaan lajispesifistä kuntoa, mitä se nyt sitten kunkin lajin kohdalta tarkoittaa. Ns ”kuntopiikki” yritetään ajoittaa kilpailukaudelle. Tällöin kunnon tulisi olla kovimmalla tasolla ja mielellään kovempi kun edellisenä vuonna.

Miksi meidän tulisi tehdä näin? Koska se on järkevää. Vaikka et olisikaan kilpaurheilija, se ei trkoita ettetkö voisi harjoitella kun kilpaurheilija. Kuntoilu on sitä että juostaan sama lenkki eikä pyritä eteenpäin. Treenaaminen on sitä mitä tehdään kun tavoite on tiedossa ja suunnitelma tavoitteeseen pääsyyn on laadittu. Treenaaminen on siis suunniteltua harjoittelua. Samaa kun kilpaurheilijat tekee. Ja saadakseen maksimaalinen hyöty treenistä, meidän kannattaa ottaa mallia kilpaurheilijoilta.

Vilkaistaan vähän isompaa kuvaa. Vuodessa on 12 kuukautta. Harjoitussyklin pituus ei tulisi olla alle 3kk, jotta nähdään toimiiko sykli vai ei. Harjoitusta tulisi muuttaa n 3-4kk:n välein, jotta lihakset ja hermosto ei adaptoituisi harjoittelun tuomaan ärsytykseen jolloin treenin vaikutus alkaa laskemaan.

Kaiken lisäksi me haluamme olla monipuolisia. Haluamme olla voimakkaita, mutta myös kestäviä. Haluamme tietenkin myös pystyä tekemään kaikkea näyttävää ja älytöntä kuten käsilläkävelyä, voltteja ym temppuilua voimistelurenkaissa. Haastetta siis riittää.

Vaikka kuinka haluaisimme, kaikkea ei pysty oppimaan samanaikaisesti. On huomattavasti järkevämpää keskittyä jonkin aikaa joihinkin tiettyihin ominaisuuksiin ja osa-alueisiin, kun että yritämme oppia ”vähän kaikkea” samanaikaisesti.

Yllämainitusita syistä jaamme harjoitusvuoden neljään osaan, kolmen kuukauden jaksoihin. Päätavoite ajoittuu helmi-maaliskuuhun, jolloin CrossFit Open:it käydään. Tällöin haluamme olla tikissä ja parantaa suorituskykyä edelliseltä vuodelta. Toinen päätavoite on tietenkin heinäkuussa jolloin haluamme esitellä leuanvetotaitojamme vähissä vaatteissa Rio de Hangon rannoilla.

Syksy ja alkutalvi menee voimanhankinnassa. Luotamme voimanoston perusliikkeisiin- maastavetoon, penkkipunnerrukseen ja takakyykkyyn. Tällöin pääpaino ei ole metabolisen kunnon kohottamisessa, mutta sitä ei myöskään sovi jättää kokonaan pois. Talvella ennen openeja alamme paukuttamaan painonostoa ja metconeja enemmän, jotta kuntopiikki saadaan ajoitettua oikeaan aikaan. Keväällä otetaan toinen voima- ja hypertrofia jakso. Kesällä on kiva olla ulkona joten siihen sopii hyvin peruskunnon kohottaminen ja eri skillsejen harjoittelu.

Kyseinen rytmitys on havaittu toimivaksi. CrossFit:n vahvan maailmanlaajuisen yhteisön ansiosta uusia ideoita siitä mikä toimii ja mikä ei tulee koko ajan. Treenisuunnitelma ei ole koskaan täydellisesti valmis. Parhaan palautteen saamme asiakkaidemme treenituloksista. Silloin kun painot nousee ja kunto kohenee, tiedämme olevamme oikeilla jäljillä.

Painopiste harjoittelussa siis vaihtelee. Tämä tuo monipuolisuutta ja vaihtelua treeniin. Välttämättä kaikki ei tykkää voimistelusta tai juoksusta, mutta sehän ei tarkoita ettei sitä kannattaisi harjoitella. CrossFit:n yksi pääperiatteita on heikkouksien parantaminen. Olkaa avoimia ja parantakaa heikkouksianne. Se vie myös vahvuuksia eteenpäin.