Ultraprosessoitu ruoka yhtä haitallista kun tupakointi?

Brittish medical Journalissa julkaistun jättitutkimukseen mukaan, pitkälle prosessoidulla ravinnolla on selkeä yhteys terveysongelmiin. Niin kutsutut ultraprosessoidut ruuat, kuten pakastepizzat, sokerimurot ja jopa proteiinipatukat saattavat olla terveydelle haitallisia. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä ultraprosessoidut ruuat ovat jopa yhtä haitallisia terveydelle kuin tupakointi, kirjoittaa Helsingin sanomat.

Ennenkuin vedetään mutkat suoriksi ja demonisoidaan kaikki prosessoitu ruoka, on tärkeä määrittää mitä prosessoinnilla tarkoitetaan. Kun raaka- aine löydetään luonnosta, se on käsittelemätöntä. Tämän jälkeen, se päätyy ravintoteollisuuden käsittelylinjalle ja prosessoidaan ennen kuin se päätyy kaupan tiskille. Eli voidaan sanoa, että lähes kaikki ruoka on enemmän tai vähemmän prosessoitua. Hedelmät ja vihannekset käsitellään suoja- aineilla ja riisi käsitellään ennen kuin se päätyy pussiin. Prosessointi on siis osa aikamme ravintoketjua.

Ultraprosessoidulla ruualla taas tarkoitetaan keinotekoisesti tehtyjä ruokia kuten vaikka pakastenugetteja, välipalarahkoja tai leivonnaisia. Myös useat kasvisruokavaihtoehdot ovat pitkälle prosessoituja. Pakastenugetit esimerkiksi käyvät läpi monivaiheisen prosessointiketjun ja niihin monesti lisätään keinotekoisia makeutusaineita, mausteita tai rasvaa jotta ne maistuisivat paremmalle.

Tutkimukissa on selvinnyt, että ultraprosessoidun ruuan ja useiden sairauksien kuten syövän, kakkostyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisarausten välillä on selkeä yhteys. Pitkälle prosessoidun ruuan ja mielenterveyshäiriöillä, kuten masennuksella on myös havaittu olevan yhteys.

Tämä löydös luo helposti kuvan, että kaikki prosessoitu ruoka on epäterveellistä. Näinhän se ei ole, vaan olennaista on ennemminkin elintarvikkeen sisältö, ei itse prosessointi. Esimerkiksi ruisleipä voi olla hyvinkin terveellinen vaihtoehto, vaikkakin se on pitkälle prosessoitua. Vastaavasti proteiinipatukka voi olla kyllästetty suolalla, joka saattaa tehdä siitä epäterveellisemmän vaihtoehdon. Osa ultraprosessoidusta ruuasta ei sisällä juuri ollenkaan vitamiineja tai kivennäisaineita, mutta paljon sokeria tai tyydyttynyttä rasvaa. Tälläiset ruuat voidaan määritellä ravinneköyhiksi ja siksi niiden osuutta omassa ruokavaliossa tulisi minimoida.

Jos et itse kerää ja metsästä ruokaasi luonnosta, on hyvin vaikea välttyä prosessoidulta ruualta. Itse prosessointia ei kannata demonisoida , mutta omien valintojen ravintosisältöön olisi hyvä tutustua. Tätäkään ei onneksi tarvitse tehdä yksin, vaan voi kysyä neuvoa meidän ravintovalmentajaltamme Annukalta. Ota rohkeasti yhteyttä, niin hoidetaan sun ruokavalio kuntoon!

Annukka on usosittu ravintovalmentaja ja todellinen asiantuntija, joka ottaa ihmisen kokonaisuutena huomioon.