Aloita aamusi paremmin

Kuulutko sinäkin ihmisryhmään jotka aloittavat aamut kahdella kupilla kahvia ja 20 min sometuksella? Minä ainakin kuulun, tai ainakin kuuluin..

Jokainen varmaan on lukenut sen verran artikkeleita somen käytön haitoista, että tietää sen syövän yllättävän paljon aikaa päivästämme. Usein jopa täysin turhaan.

Opittuja tapojhan on vaikea muuttaa. Helpompi vaihtoehto on korvata huonoja tapoja paremmilla. Siksi päätin korvata aamun sometusajan tekemällä liikkuvuusharjoitteita 5-10min joka aamu. Tavoitteena on pidentää liikkuvuuteen käytettyä aikaa hiljalleen, mutta hyppy 0 min:sta Kelly Starretin suosittelemaan 20 minuutin päivittäiseen kehonhuoltoon suoraan saattaa olla hieman liikaa, ainakin minulle. Siksi päätin aloittaa 5 minuutista ja lisätä liikkuvuusharjoitteluun käytettyä aikaa pikkuhiljaa.

Miksi 5min? Miksei samantien 10min tai enemmän? Koska se on tarpeeksi lyhyt aika jotta kerkeen tehdä sen kiireessäkin. Eli 5min on näin helpompi sitoutua ja toistaa tätä JOKA aamu. Toinen syy miksi valitsin juuri 5 min alkuun on että todellisuudessa todennäköisyys että tämä 5min venyy 10min:ksi on suuri kunhan vaan pääsen alkuun. Jos tähtään heti 10 minuuttiin, keksin kyllä itselleni tekosyyn jättää venyttelyn 9minuuttiin.

Minun kohdallani ainakin toimii itseni kusettaminen pienillä askelilla. Ajan mittaan näistä pienistä askelista tulee tapa ja uusien tapojen istuttaminen kestää kuulemani mukaan n 60 päivää kunhan vaan toistoja tulee tarpeeksi.

Aloitan siis nykyään JOKAISEN aamun samalla tavalla:

  1. Nousen sängystä
  2. Laitan kahvin tippumaan
  3. Juon vettä 2-5dl
  4. Otan kahvikupin mukaan ja menen venyttelemään olohuoneen lattialle
  5. Venyttelen VÄHINTÄÄN 5min ja nautin samalla ensimmäisen kupin kahvia

Onko tämä täydellinen tapa aloittaa aamu? Tuskin, mutta ainakin käytän aamun ensimmäisen hetken hyödyllisemmin kun että sometan saman ajan. Idea ei siis olekaan tavoitella heti täydellisyyttä vaan pikkuhiljaa lisätä askelia oikeaan suuntaan, eli tekemään parempia valintoja ainakin tämän suhteen.

Hyvinä päivinä liikkuvuusharjoittelua kertyy heti jo aamuun 10min ja välillä jopa innostun tekemään hengitysharjoituksen siihen heti perään. Ainahan asiat ei mene näin täydellisesti, mutta sen 5min löydän kyllä JOKA aamu.

Rutiini on hieman randomi. Keskityn niihin lihasryhmiin mitkä milloinkin tarvitsevat huomiota. Tärkein on pysyä liikkeessä, ei miten sen toteutan. Tapa on tärkeämpi kun menetelmä.

Jos toistan tätä kuukauden, liikkuvuusharjoittelu lisääntyy 150 minuutilla kuukaudessa. Mikäli onnistun vielä jatkamaan toisen kuukauden, todennäköistä on että siitä tulee tapa.

Olkaa huoleti, aikaa sometukseen löytyy kyllä vielä vaikka uhraisitkin 5min päivästäsi liikkuvuuteen. Nykyään käytän aamusta vaan 13 min sometukseen..


Shopping Cart