Sumo maastaveto

Voiko Sumo maastavedosta olla hyötyä lajissa jossa lähes kaikki vedot tehdään kapealla asennolla? Voiko jopa olla niin että leveällä asennolla harjoittelu tuo jotain uutta kapeampaan tyyliin?

Maastavetoa löytyy periaatteessa kahta tyyliä. Perinteinen, Conventional- tyyli ja Sumo- tyyli. Yksinkertaisuudessa niiden ero on jalkojen leveys. CrossFit harjoittelussa perinteisesti suositaan Conventional tyyliä, missä jalat ovat kapealla suoraan lantion alla ja kädet tarttuvat tankoon säärien ulkopuolella. Sumo tyylissä, jalat ovat leveällä ja kädet tarttuvat tankoon jalkojen sisäpuolella.

Kumpi on sitten parempi? Siitä voi olla montaa mieltä. Koska olemme kaikki keholtamme erilaisia, niin joillekin Sumo- tyyli voi sopia paremmin ja toisille taas kapeampi Conventional- tyyli sopii paremmin. Antropometria, eli suomeksi kehon mittasuhteet vaikuttavat sopivuuteen. Reisiluun-, selän ja käsien pituudet vaikuttavat merkittävästi valintaasi. Monesti sanotaan että leveä Sumo- tyyli sopii paremmin pituudeltaan rajoittuneille, eli lyhyille henkilöille ja kapealta vedettävä pidemmille. Tässäkin poikkeukset vahvistavat kuitenkin säännön. Ihan niin helppoa se ei ole että pitkät vetää kapealla ja lyhyet sumolla. On myös pitkiä nostajia jotka pitävät sumosta ja lyhyitä jotka pitävät conventional- tyylistä. Kokeilemalla se selviää, kumpi sopii juuri sinulle paremmin.

Kumpikin tyyli on silti hyvä opetella. Kerrasta on vaikea tehdä hyvää päätöstä kumpi sopii juuri sinulle, joten siksi on hyvä tutustua molempiin jonkin aikaa ennen kun tekee päätöksensä.

Kokeilemalla uusia liikkeitä voi myös löytää jotain uutta aiempiin käytettyihin liikkeisiin. Itse olen ainakin saanut monta “ahaa” elämystä leveästä Sumomaastavedosta kapeaan maastavetoon. Olen esimerkiksi oppinut aktivoimaan pakaroitani eri tavalla vetäessäni leveällä asennolla. Muissakin liikkeissä olen huomannut tämän “Carryover” efektin. Pitkään junnatessani paikoillaan rinnallevedossa, löysin uusia avaimia rinnallevetoon keskittymällä tempaukseen.

Vastaus alkuperäiseen kysymykseen, Onko Sumo maastaveto hyödyllinen vai ajanhukkaa? Ehdottomasti hyödyllinen! Älä kangistu kaavoihin, vaan kokeile uusia asioita!

Mikäli sinua kiinnostaa oppia nostaa painavia objekteja maasta, klikkaa tästä On ramp alkeiskurssille.

Shopping Cart